ONDERNEMERSCOLLECTIEF ‘T LOCHTER
Werkgroepen en het bestuur
De werkgroepen binnen Ondernemerscollectief ’t Lochter behandelen diverse diensten waarvan leden gebruik kunnen maken. Hoewel bedrijven altijd de mogelijkheid hebben om met andere partijen samen te werken, blijkt in de praktijk dat de diensten van de partijen waarmee het collectief afspraken heeft gemaakt, de beste service bieden tegen de meest aantrekkelijke tarieven. Daarnaast zijn er werkgroepen opgericht die zich buigen over strategische onderwerpen, gericht op het heden en de toekomst van ons bedrijvenpark als een aantrekkelijke plek om te ondernemen én te werken.
Beveiliging
Onze werkgroep beveiliging richt zich op verschillende aspecten van beveiliging op bedrijvenpark ’t Lochter. Zo hebben ze gezorgd voor collectief cameratoezicht op alle toegangswegen van het industrieterrein, waarbij de camera’s zijn uitgerust met kentekenherkenning. In geval van een incident kunnen deze beelden worden uitgelezen, waardoor de politie kan achterhalen welke voertuigen voor en na het incident het bedrijvenpark hebben betreden.
Daarnaast werkt de werkgroep samen met beveiligingsspecialisten voor het aanbieden van alarm- en camerasystemen bij bedrijfspanden. Bedrijfseigenaren kunnen ervoor kiezen om met deze specialisten samen te werken, wat resulteert in aantrekkelijke tarieven. Hetzelfde geldt voor alarmopvolging en surveillancediensten, waarvoor de werkgroep een overeenkomst heeft gesloten met een professionele specialist die korte aanrijtijden hanteert in combinatie met voordelige tarieven.
Afval
De werkgroep afval selecteert een geschikte partner voor afvalverwerking, rekening houdend met de verschillende afvalsoorten die onze leden aanbieden, de frequentie van ledigingen en de geldende tarieven. Ze sluiten meerjarige contracten af en bij contractafloop worden verschillende partijen opnieuw vergeleken om altijd de beste voorwaarden voor de leden te waarborgen. Momenteel werken we samen met een afvalverwerkingsbedrijf dat niet alleen scherpe tarieven biedt, maar ook een kick-back bonus aan de vereniging geeft, wat weer ten goede komt aan de belangen van Ondernemerscollectief ’t Lochter.
Vitaliteit
Het aanbieden van regelmatig medisch onderzoek aan medewerkers is verplicht volgens de Arbowet. Sinds de invoering van de Wet verbetering poortwachter (Wvp) in 2002 is het regelmatig aanbieden van medisch onderzoek aan werknemers wettelijk verplicht. Een PAGO (periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek) of PMO (Preventief Medisch Onderzoek) is hiervoor een geschikt middel. De werkgroep Vitaliteit onderzoekt welke partij het meest geschikt is om mee samen te werken, en sluit een collectieve samenwerking om zo een interessante partner te bieden.
Daarnaast staat ook het aanbieden van fruit voor medewerkers, evenals een collectief lidmaatschap bij een sportschool, op de agenda van de werkgroep Vitaliteit.
Telefonie
Een goede telefonie- en internetverbinding is essentieel voor alle bedrijven op het bedrijvenpark. De werkgroep telefonie zorgt voor een aantrekkelijk collectief waarbij het de keuze is aan de leden om al dan niet gebruik van te maken. In het verleden heeft de werkgroep onder andere gezorgd voor de aanleg van glasvezel op het gehele terrein en heeft zij een goede samenwerking opgebouwd met partijen die diverse diensten aanbieden.
Keurmerk Veilig Ondernemen
Het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) heeft zich bewezen als effectieve methode voor publiek-private samenwerkingen. Met het behalen van het KVO-certificaat toont een winkelgebied, bedrijventerrein of buitengebied aan dat er een goede samenwerking is opgezet voor drie jaar.
KVO brengt diverse belanghebbenden samen en faciliteert inzicht en afspraken over uiteenlopende veiligheidsaspecten zoals overlast, criminaliteit, leegstand, ondermijning, onderhoud en beheer van openbare ruimte, brandveiligheid en verkeersveiligheid.
Aan de hand van een onafhankelijke audit door een certificatie-instelling wordt de publiek-private samenwerking beoordeeld. Hierin weegt o.a. de aanpak van veiligheidsproblemen, verminderen van criminaliteit, beheren van leegstand en het bevorderen van een positieve en aantrekkelijke omgeving mee. Het KVO-certificaat gaat verder dan eenvoudige accreditatie: het is een symbool van gemeenschapsbetrokkenheid en collectieve inspanningen voor een veilige toekomst. Het KVO-certificaat is een waardevolle mijlpaal in het organiseren van een duurzame samenwerking voor een periode van drie jaar.
Doordat Ondernemerscollectief ’t Lochter het keurmerk heeft weten te behalen kunnen we niet alleen spreken van een veilig bedrijvenpark, maar kunnen leden ook gebruik maken van een korting op hun opstalverzekering.
Personeel
Het vinden en behouden van gekwalificeerd personeel is tegenwoordig een uitdaging voor veel bedrijven. De werkgroep personeel streeft ernaar om van bedrijvenpark ’t Lochter een zo aantrekkelijk mogelijke werkplek te maken. Hiervoor heeft de werkgroep verschillende initiatieven genomen, zoals het aanleggen van wandelpaden voor een verfrissende pauze, het creëren van veilige fietspaden voor woon-werkverkeer, en het aangaan van samenwerkingen met Werken in Nijverdal. Deze samenwerking bevordert de verbinding tussen onderwijs, werkzoekenden en bedrijven.
Bovendien wordt Nijverdal gepositioneerd als een aantrekkelijke werkgever, waarbij kennis wordt gedeeld en verschillende evenementen worden georganiseerd voor stagiaires en werkzoekenden, met als doel de samenwerking tussen diverse organisaties te bevorderen.